Jäljet voivat viedä harhaan: 3.osa
Keskustelu, tai pikemminkin kuulustelu, kesti niin kauan, että lähdin välittömästi ulos, kun poliisit olivat lähteneet. Päivän lyhyt valoisa aika piti käyttää hyödyksi. Puin hyvin, vedin karvalakkini syvälle päähän ja avasin ulko-oven.
Työt eivät lähteneet sujumaan, mielessä kiersi poliisien asenne. Tulla nyt tänne kurkkimaan nurkkiin ja kyselemään jostain varastetuista gramofoneista, olisivat paremmin katsoneet ympärilleen niin olisivat nähneet, että kyllä täällä on omasta takaa stereot ja laajakulmatelkkarit ja muut nykyajan mukavuudet. Tai kyllähän nuo taisivat katsoa ja kadehtia, matalapalkkaiset.
Poliisien asenteesta johtuen en ollut viitsinyt heille kertoa kaikkea, mitä Mikkolan vierailun aikana oli tapahtunut tai puhuttu. Paavo oli ollut ahdistunut, ei lainkaan oma hauska hauskuuttaja itsensä. Hän oli huolissaan tyttärestään, joka oli ajautunut huonoon seuraan. Paavon alkoholin käyttö oli minua vuorostaan huolestuttanut, enkä ollut aivan varma olisivatko alkometrin lukemat jääneet sallitulle tasolle siinä vaiheessa, kun hän lähti joulupukkikierrokselleen. Mutta en minä tuollaisia epäilyksiä ystävästäni alkanut poliiseille tilittää, enkä myöskään puheluista, joita Paavo oli täällä ollessaan saanut ja mitä hän oli minun kuulumattomissani puhunut. Siitä sinisestä umpipakettiautosta sentään poliiseille kerroin, mikä meitä oli pitkiä matkoja seuraillut, kun kiersimme Paavon kanssa harjoituskierroksen.
Jotain tehdäkseni menin katsomaan mihin kuntoon Paavo oli jättänyt vierasaitan lähtiessään. Siivoilin huoneen, keräsin vuodevaatteet pesuun ja pienensin sähköpatterin peruslämmölle. Roskakorista löytyi tyhjä viskipullo, mikä vahvisti ajatukseni, ettei poliiseille ollut kannattanut Paavon ajokunnosta mainita. Aitassa minulla oli kesälukemista varten kirjahylly, missä pidin tarkassa järjestyksessä täydet kokoelmani komisariota Koskinen ja Maigret. Paavo näytti kirjoja selanneen, koska kirjojen selkämykset eivät olleet totutusti viivasuorassa rivissä. Painoin Koskinen ja siimamies - kirjaa syvemmälle, mutta se ei suostunut riviin oikenemaan, kirjan ja hyllyn takaseinän välissä oli jotain, ja se jokin oli tietokoneen muistitikku.
Paavolla oli ollut kannettava tietokone mukanaan ja hän oli sillä kirjoittanut, kun olin aaton aamuna käynyt häntä täältä mökiltä hakemassa aamiaiselle. Miksi hän oli tikun jättänyt, kun tarkoitus ei ollut enää joulupukkikierroksen jälkeen tänne palata, ja miksi tuollaiseen paikkaan. Paavo tunsi minut ja neuroottisen tarkkuuteni kirjarivien suoruudesta, olinhan Helsingissä hänen asunnossaan käydessäni suorinut kirjahyllyssä rivien selkämyksiä, oliko muistitikku tarkoitettu minun, ja vain minun löydettäväkseni?
Kommentit
Lähetä kommentti