Sattumia vai suunnitelmia: 13. osa




Viikko oli kulunut tuosta yöstä, kun pitkän ja polveilevan selityksen kuultuaan Pirkko oli ottanut tilanteen haltuunsa. Kotitalousopettajana ja marttana hän tiesi, että uni ja hyvä ruoka olivat mielenrauhan tae. Kumpaakin hän järjesti minulle ja Raunolle ja sai meidät toipumaan järkytyksistä.
Poliisi ei olisi halunnut mieleni pysyvän rauhallisena. Valborgin kuoleman jälkeen sain istua kuulustelupöydässä, tällä kertaa vastaajan tuolilla. Rikospoliisin kuulustelijat kysyivät aluksi miksi ja miten olin murhannut Valborgin? Minua ei kuitenkaan ehditty pidättää epäiltynä, sillä jalohaikaran sulka pelasti minut.
Rikospaikkatutkimuksessa löytyi jaloviinapullon ja linnun sulan lisäksi aivan talon läheltä myös höyhentyyny ja litran muovipullo, missä oli etiketti Aitoa Ruoveden Tervaa. Tuote oli peräisin Pyynikkilän varastoista, missä sitä oli vielä edelliskesän onnistuneen tervahaudanpolton jäljiltä. Selvisi, että luontotalebaanit olivat löytäneet irronneen jalohaikaran sulan ja tehneet johtopäätöksen, että linnuille oli tullut sulkasato oopperan aiheuttaman stressin vuoksi. Hoitokeinoksi oireelle he valitsivat yöllisen vierailun oopperan tuottajan luokse, tarkoituksenaan sanallisen paheksunnan ohessa pyörittää minut tervassa ja höyhenissä.
Avoimesta terassin ovesta iskuryhmä oli päässyt sisälle huoneeseen, missä he olivat heti nähneet vainajan ja tunteneet vielä ilmassa leijuvan ruudinsavun tuoksun. Heidän poistumisensa paikalta oli ollut ripeä, haikaraparan sulka oli tipahtanut lattialle ja muu rekvisiitta tontin laidalle. Talebaanien lausunnot ja se, että olin viettänyt illan takseissa ja laivarannan juottolassa antoivat minulle alibin Valborgin murhaan.
Poliisi oli tavoitellut Hannes Hannulaa puhelimella ja käymällä hänen kesäasunnollaan, mutta pariin päivään hänestä ei ollut kuulunut mitään, eikä hänelle ollut saatu ilmoitettua sisarensa kuolemasta. Hirviammunta- harjoituksiinmenneet Ruoveden metsästysseuran miehet hänet sitten löysivät Pappilankylän ampumaradalta, Hanneksella oli oikea käsi ja puoli päätä murskana, kivääri oli räjähtänyt hänen ampuessaan. Tutkimuksissa selvisi, että aseen piipussa ollut panos ja lippaassa olleet panokset oli ladattu ruudin sijasta dynamiitilla tai jollain muulla räjähdysaineella ja aseen laukaisu oli kerralla räjäyttänyt nuo kaikki. Tutkinnassa selvisi myös, että Hannes oli kuollut päivällä, ennen yöllä tapahtunutta Valborgin murhaa.
Theelin Henkka lauloi aikanaan, että oon köyhä laulaja ma vain, olen koditon - Rauno Rajakorpi ei enää ollut köyhä eikä koditon. Kodiksi oli nyt vara valita maaseutukartanon lisäksi pari kerrosta Korkeavuorenkadun kerrostalosta Helsingistä tai talven varalta asunto Marbellan rantakadulta. 
Hannulan sisarusten kuolemat, niin että Valborg kuoli Hanneksen jälkeen, teki Raunosta perijän miljoonaomaisuudelle. Pari päivää näkymättömissä ollut Pamela ilmestyi Hanneksen löytymisen jälkeen taas Raunon seuraan, tarjoamaan lohdutusta ja puolustamaan reviiriään tuoreen leskimiehen vierellä.
Ruoveden tapahtumat nousivat uutisköyhän kesän ykköseksi. Täällä jo ennestään olevan toimittajaparin lisäksi paikkakunnalle ilmestyivät Seiskan ja Alibin lisäksi myös molempien iltapäivälehtien toimittajat raportoimaan tapahtumista. Ruovesi sai myös kaipaamaansa tv-julkisuutta, mutta kunnantalolla ei silti asiasta riemastuttu. Siellä pelättiin, mikä vaikutus Mainio Mökkikunta -kampanjaan olisi sillä, että lööpeissä pitäjää nimitettiin Suomen Twin Peaksiksi.
Oopperalla meni hyvin. Olin Valborgin murhan ja Raunon romahduksen jälkeen ollut varma, että ooppera on peruttava, mutta ennen kuin olin ehtinyt asiasta ilmoittaa, murhajulkisuus oli myynyt näytökset loppuun. Rauno oli yllättäen toipunut ensi-iltaan, kiitos aluksi Pirkon huolenpidon ja hyvien ruokien, ja sitten Pamelan paluu oli virkistänyt hänen ammattiylpeytensä esiintyvänä taiteilijana. Tuottajana otin sen verran huomioon tämän uuden oopperayleisön, että peruin väliajan viini- ja voileipätarjoilun ja varasin paikalle suuren olutteltan hanoineen.
Poliisien määrä paikkakunnalla lisääntyi, heillä oli paine löytää todisteita ja murhaaja, mitä enemmän aikaa kuluisi, niin sitä suurempi vaara olisi, että murhaaja jää löytymättä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Novelli: Murha Muroleessa

Sattumia vai suunnitelmia: 16. osa

Jäljet voivat viedä harhaan: 2.osa