Sattumia vai suunitelmia: 17.osa


Varsinaisen juhlan päätyttyä monet lähtivät jatkamaan ilonpitoa Laivarantaan, mutta Pekka ja minä kuljimme mietteissämme Museonmäelle. Sen sisäpihalle vievän portin luona havaitsimme lojumassa kaksi pulloa. Toinen oli puolillaan oleva Jaloviina-pullo ja toinen tyhjä Koskenkorva-pullo. Pelonsekaisin tuntein aloimme haravoida maastoa ja aika pian löysimmekin Raunon makaamassa syrjemmällä katajapensaan varjossa. Ravistelimme häntä ja hän heräsi. Hänen sekavasta puheestaan sai selville, että hän oli juonut kaiken Koskenkorvan, mutta ei ollut koskenutkaan Jallu-pulloon. 

–Ratkaisemattomien murhien määrä säilyy siis edelleen kahtena, totesi Pekka helpottuneena ja otti molemmat pullot talteen.  –Tässä puolinaisessa pullossa on arvatenkin viinan seassa myrkkyä, mutta muiden kuin Raunon sormenjälkiä siitä tuskin löytyy, hän arveli. Sitä vastoin tyhjäksi juodusta pullosta saattaisi löytää muidenkin sormenjälkiä. 

Tässä vaiheessa teimme pikaisen tilannearvion ja totesimme, että Pirkolla tuskin oli välitöntä hengenvaaraa. Ennen eroamistamme Pekka kuitenkin lupasi lähettää Inarin poliiseille viestin, jossa kehottaisi näitä tarkkailemaan, jos Pirkon kintereillä liikkuisi epäilyttäviä henkilöitä. Pekka myös lupasi majoittaa minut yöksi kotiinsa, koska oma kotini oli eristettynä ja Mustajärven mökille oli liian pitkä matka polkea. 

Vieraassa paikassa uni ei ottanut tullakseen, joten päätin katsoa sähköpostini. Uusin viesti oli tuo kirjastonhoitajan lähettämä lainauslista. Hannes Hannula osoittautui ahkeraksi jännityskirjojen lainaajaksi ja rikoskirjallisuus tuntui olevan myös J.R. Aarettilan lempilaji. Rauno ja Valborg taas ilmeisesti ostivat kaikki lukemansa kirjat, koska heiltä ei ollut yhtään lainausta. Kiinnostavin lainausmerkintä oli kuitenkin Pamelalla. Elokuva- ja iskelmätähtien elämäkertojen seasta löytyi Arthur Conan Doylen Baskervillen koira. Maininta oli kaksinkertaisesti kiinnostava, sillä uudempien rikoskirjojen lisäksi tämä klassikko oli myös J.R.:n lukulistalla.  

Havainto oli niin käänteentekevä, että herätin Pekan. Kun hän selvisi tokkurastaan myös hänellä välähti. 

–Tuota en tullutkaan ajatelleeksi. Meidän olisi tarkemmin pitänyt tutkia Pamelan ja J.R.:n henkilöllisyys. He eivät ilmeisesti olekaan veli ja sisar niin kuin antoivat olettaa, vaan yhdessä pimeyden töitä juoniva avopari.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Novelli: Murha Muroleessa

Sattumia vai suunnitelmia: 16. osa

Jäljet voivat viedä harhaan: 2.osa