Joulupukin ja rikollisten jäljillä: osa 6

 

Kuva”Jollain tavoin tutulta hän vaikuttaa”, totesi Selma, kun olin näyttänyt hänelle koululaisten ottamat videot sekä lasten pukkikiertueesta ottamia kuvia. Selma kuitenkin halusi varmistua epäilyistään ennen kuin lähtisi ketään nimeämään. Hän kaivoi esiin kalenterinsa, johon hän oli merkannut talvikaudella tiedossa olevat teatterien esitysajat. 

Otsa rypyssä Selma tarkasteli merkintöjään ja sanoi sitten, että viimeistään helmikuun toisen lauantain jälkeen hän tietäisi, olisivatko hänen epäilynsä oikeita. Tuolloin oli tiedossa yhden lähikunnan teatteriyhdistyksen talvinäytelmän ensi-ilta. Sitä ennen hän katsoisi parin muun teatterin esitykset varmistaakseen, ettei joulupukkina kierrellyt mies ollut niissä mukana. 

”Ensi-illan jälkeisenä pyhänä käyn yhden tuttuni syntymäpäivillä naapurikunnan alueella ja illalla tutkin toiminnantarkastajan ominaisuudessa kahdenkin yrityksen kirjanpitoa. Maanantaina aamupäivällä minulla on vapaata. Tule silloin käymään vaikkapa aamukahville. Minulla on tapana nousta aamuisin varhain. Voit siis jo vaikkapa kahdeksalta soittaa ovikelloa!” 

Inhosin aikaisia aamuja, mutta suostuin silti mukisematta Selman ehdottamaan tapaamisaikaan. Kaivoin lompakostani pari satasta ja annoin ne hänelle noiden esitysten lipunhintoja, väliaikakahvittelua ja matkakustannuksia varten. Selma antoi kuitenkin toisen satasista heti takaisin ja selitti, että hän kokosi teatterimatkoja varten yleensä porukan mukaansa. Näin matkakulut yhtä ihmistä kohti jäivät huomattavasti pienemmiksi. 

Olette väärässä, jos arvelette, että minua harmitti, että tiedon saaminen saattaisi venyä noin pitkälle helmikuuhun. Selman tuntien näet tiesin, että jossain vaiheessa häneltä lipsahtaisi, ettei hän kiertänyt teattereita pelkästään esityksistä nauttiakseen, vaan paljastaisi, millä asialla hän liikkui. 

Ruoveden Teatteriyhdistykseen kuuluva toinen tuttuni oli hänkin innokas teatterien koluaja ja saisi helposti selville, mitkä nuo kolme Selman ylösmerkitsemää talvinäytelmää olivat. Lisäksi hän lupasi pyynnöstäni selvittää, jos noiden harrastajanäyttämöiden roolilistassa tapahtuisi vaihdoksia esimerkiksi äkillisen sairastumisen, työesteiden tai yllättävän matkatarjouksen takia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Novelli: Murha Muroleessa

Sattumia vai suunnitelmia: 16. osa

Jäljet voivat viedä harhaan: 2.osa