Joulupukin ja rikollisten jäljillä: osa 10

 

KuvaKyläkirjassa näkemäni kasvot veivät minut nuoruusmuistoihin. Kuvasta Terttu oli hyvin tunnistettavissa, vaikka olikin alun toistakymmentä vuotta vanhempi kuin silloin, jolloin kohtasimme. Asuin tuolloin Orivedellä, jonne isäni oli tullut kirkonkylän kansakoulun opettajaksi ja äitini oli saanut tuntiopettajan paikan Oriveden Opistolta. Itse olin juuri päässyt lukion toiseksi viimeiseltä luokalta.

Kesä oli alullaan ja olin polkenut pyörälläni Rönniin tanssilavan avajaisiin. Laulusolistina siellä oli itse Eino Grön. Paikalla oli joitakin tuttuja niin pojissa kuin seinustalla olevassa tyttöjen rivistössäkin. Huomioni kiintyi kuitenkin minulle entuudestaan tuntemattomaan vaaleaan tyttöön, jota jatkuvasti haettiin tanssimaan. Useimmiten hänen parinaan oli pitkänhuiskea poika, jonka tanssitaidossa ei ollut kehumista.

Silloin minuun meni pieni piru. Se kuiskutti sisälläni, että tuolle toisen varpaitten tallaajalle pitäisi antaa opetus. Äitini veti vapaa-ajallaan tanhupiiriä ja pienenä olin tanhujen lisäksi joutunut opettelemaan myös erilaisia tansseja. Muistin edelleenkin niiden askeleet, vaikka en tuota taitoani juuri ollutkaan hyödyntänyt sen jälkeen, kun kaverini alaluokilla olivat irvailleet minulle tanssiharrastuksestani. Nyt tuosta taidosta oli hyötyä.

Seuraavan kerran, kun tangon alkutahdit alkoivat soida, pidin varani ja lähdin hakemaan tuota tyttöä. Hujoppi oli samalla asialla ja lähes tasoissa kanssani. Tiesin kuitenkin, mitä tehdä. Tarvittiin vain pieni tönäisy, kilpahakija horjahti sivummalle viereisen tytön eteen ja oli näin pois pelistä.

Se kerta ei jäänyt illan viimeiseksi. Pari kertaa vein tytön vielä takaisin paikalleen, mutta kolmannesta hakukerrasta lähtien olimme lopun iltaa yhdessä. Siitä alkoi Tertun ja minun koko kesän kestänyt romanssi. Lauantaisten tanssi-iltojen päättyessä saattelin hänet aina autolle, jonka kuskin vieressä istui joka kerta Tertun paras tyttöystävä. Peräpenkille ahtautui Tertun lisäksi yleensä kaksi muuta saman kylän tyttöä, joskus kolmekin.

Kun kesän viimeiset tanssit olivat päättyneet, hyvästelimme toisemme. Tunnelma oli haikea. Tiesimme, että edessä olisi pitkä ero, sillä ruoveteläisten tanssimatkat eivät talvella suuntautuneet Orivedelle, vaan vaihtelevasti oman pitäjän kylätaloille ja lähiseudun eri kohteisiin. Silti vakuutimme toisillemme, että talven jälkeen jälleen tavattaisiin Rönnillä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Novelli: Murha Muroleessa

Sattumia vai suunnitelmia: 16. osa

Jäljet voivat viedä harhaan: 2.osa